Aku masih ingat lagi di suatu petang nan indah di MSM KL. Masa tu aku baru aja sampai KL so tak brapa pandai sangat..
Adoi penat sungguh hari tue.. Kelas berganti kelas, aku ketika itu sedang merana kelaparan. Jam sudah pukul 4.30 tapi lecturer tue tak ada tanda-tanda nak dismiss the class lagi. Walaupun aku dah lunch dengan nasi lauk bungkus yang dibeli di van nasi bersama air soya, namun perut aku masih aja lapar..maklumlah orang kata bila belajar ni kita kuat makan, apatah lagi kelas pula ada aircond...
Akhirnya pukul 5.30 lecturer yang amat aku sayangi itu menghabiskan kelas. "Eh dah pukul 5.30, kenapa u all tak ingatkan i tadi? kesian kat u oll. Kelas patut abis kul 4.30 kan?" sampuk lecturer berkenan dengan gaya soalan yang amat menyakitkan hati..
"Emmm ikut suka hatilah u lah lecturer. Buat-buat tak sedar plak.. pada hal sepanjang kelas tadi u asyik tengok jam... macam mana u tak sedar... tak pelah. lagipun u ni baik so kami maafkan lah", itulah agaknya yang terlintas di benak fikiran kebanyakan student.
Aku pun mengorak langkah ke gerai mamak yang terhampir.. sampai di situ...
"abang mau makan apa? air ada, mee goreng ada, maggi goreng ada, rojak ada, bla bla'",tegur seorang mamak yang amat peramah..
"bagi sy rojak satu, teh ais satu",jawab aku. Sebaik saja mamak itu beredar aku mula terbayang rojak yang aku order.. ada hirisan nenas, jambu batu, buah amra, mempelam, timun dan sengkuang, semuanya digaul dengan rapi bersama kuih rojak yang hitam memekat.. Di hiasi pula dengan taburan kacang hancur di atas nyaaaa. emmmmmmm lazatnya...
10 minit kemudian mamak tu datang bersama teh ais dan rojak yang aku order.. ya allah terbeliak mata aku memandang.. Kelu lidah tak dapat berkata apa2..
Rojak angan ku musnah sama sekali..
Rupanya di KL ni (especially kedai mamak) rojak itu adalah cucur udang, taukua,timun dan sengkuang yang di makan bersama kuah kacang... aiseh men.. kat negeri aku orang panggil pasembor... Kalau kat tempat aku, bila sebut rojak, secara umumnya ia merujuk kepada rojak buah. Kalu yang makan dengan kuah kacang tu pasembor.
Nak buat macam mana? terpaksalah aku kuatkan diri aku untuk memamahi sedikit demi sedikit walau hati ini tak pernah merelakannya....
PENGAJARAN : Lain kali tanya dulu apa isi kandungannya.. bukan main belasah order ajer...
Adoi penat sungguh hari tue.. Kelas berganti kelas, aku ketika itu sedang merana kelaparan. Jam sudah pukul 4.30 tapi lecturer tue tak ada tanda-tanda nak dismiss the class lagi. Walaupun aku dah lunch dengan nasi lauk bungkus yang dibeli di van nasi bersama air soya, namun perut aku masih aja lapar..maklumlah orang kata bila belajar ni kita kuat makan, apatah lagi kelas pula ada aircond...
Akhirnya pukul 5.30 lecturer yang amat aku sayangi itu menghabiskan kelas. "Eh dah pukul 5.30, kenapa u all tak ingatkan i tadi? kesian kat u oll. Kelas patut abis kul 4.30 kan?" sampuk lecturer berkenan dengan gaya soalan yang amat menyakitkan hati..
"Emmm ikut suka hatilah u lah lecturer. Buat-buat tak sedar plak.. pada hal sepanjang kelas tadi u asyik tengok jam... macam mana u tak sedar... tak pelah. lagipun u ni baik so kami maafkan lah", itulah agaknya yang terlintas di benak fikiran kebanyakan student.
Aku pun mengorak langkah ke gerai mamak yang terhampir.. sampai di situ...
"abang mau makan apa? air ada, mee goreng ada, maggi goreng ada, rojak ada, bla bla'",tegur seorang mamak yang amat peramah..
"bagi sy rojak satu, teh ais satu",jawab aku. Sebaik saja mamak itu beredar aku mula terbayang rojak yang aku order.. ada hirisan nenas, jambu batu, buah amra, mempelam, timun dan sengkuang, semuanya digaul dengan rapi bersama kuih rojak yang hitam memekat.. Di hiasi pula dengan taburan kacang hancur di atas nyaaaa. emmmmmmm lazatnya...
10 minit kemudian mamak tu datang bersama teh ais dan rojak yang aku order.. ya allah terbeliak mata aku memandang.. Kelu lidah tak dapat berkata apa2..
Rojak angan ku musnah sama sekali..
Rupanya di KL ni (especially kedai mamak) rojak itu adalah cucur udang, taukua,timun dan sengkuang yang di makan bersama kuah kacang... aiseh men.. kat negeri aku orang panggil pasembor... Kalau kat tempat aku, bila sebut rojak, secara umumnya ia merujuk kepada rojak buah. Kalu yang makan dengan kuah kacang tu pasembor.
Nak buat macam mana? terpaksalah aku kuatkan diri aku untuk memamahi sedikit demi sedikit walau hati ini tak pernah merelakannya....
PENGAJARAN : Lain kali tanya dulu apa isi kandungannya.. bukan main belasah order ajer...
hehehe..rojak kt KL equal tu pasembor..hehehe...
ReplyDeletehow i mish rojak...dpt ngan kuah kacang kicap die..pergh..sedap2
tu la... cm kate pepath , malu bertanya sest jln... tp ni malu b'tanya t'slh mkn... ^_^
ReplyDelete