Ada banyak laksa di pasaran seperti laksa kedah, laksa kelantan, laksa johor, laksa penang, laksa perlis dan banyak lagilah. Rasanya semua negeri ada laksa masing-masing..
Tapi aku lebih mengemari laksa negeri kedah. Bukan kerana laksa lain tak sedap, tapi selera aku lebih kepada laksa di negeri kedah..
Di kedah sendiri pun ada beberapa jenis laksa. Ada laksa telok kechai (my favorite, telok kechai tu nama tempat dekat kuala kedah), laksa buyung dan laksa kedah..
Terdapat tujuh komponen utama yang melengkapkan sepinggan laksa iaitu :
Tapi aku lebih mengemari laksa negeri kedah. Bukan kerana laksa lain tak sedap, tapi selera aku lebih kepada laksa di negeri kedah..
Di kedah sendiri pun ada beberapa jenis laksa. Ada laksa telok kechai (my favorite, telok kechai tu nama tempat dekat kuala kedah), laksa buyung dan laksa kedah..
Terdapat tujuh komponen utama yang melengkapkan sepinggan laksa iaitu :
- Laksa (mee yang dibuat dari beras)
- Kuah (dari jenis ikan dan asam)
- Sayur (timun, bawang, dll)
- Cabai melaka (cili padi = orang kedah panggil cabai melaka)
- Telur rebus
- Otak udang dan/ atau limau nipis
- Sambal kelapa (hanya laksa telok kechai mempunyai sambal untuk dimakan bersama laksa)
Ketujuh2 komponen di atas mesti ada pada setiap hidangan laksa. Kalau hilang atau rosak salah satu komponen di atas, maka terjejaslah hidangan laksa tersebut.
Laksa tanpa hirisan telur rebus, umpama kopi tanpa gula, manakala laksa tanpa cabai melaka (cili padi) umpama minum air suam, tanpa rasa, kosong rasa di lidah...
Tak dapat digambarkan sensasi yang terbit di lidah tatkala menghirup kuah laksa yang masih panas bersama perahan limau nipis.. emmmmmmm
Tak tertahan rasanya apabila terbayang bagaimana ketujuh2 komponen tadi bertemu di dalam mulut. Seolah-olah satu kumpulan orkestra berkolaborasi memainkan suatu alunan muzik yang indah lagi murni.
Adussss sedapnyaaaaaaaaaa
Nikmatilah laksa anda, walau di negeri mana anda berada..
Laksa tanpa hirisan telur rebus, umpama kopi tanpa gula, manakala laksa tanpa cabai melaka (cili padi) umpama minum air suam, tanpa rasa, kosong rasa di lidah...
Tak dapat digambarkan sensasi yang terbit di lidah tatkala menghirup kuah laksa yang masih panas bersama perahan limau nipis.. emmmmmmm
Tak tertahan rasanya apabila terbayang bagaimana ketujuh2 komponen tadi bertemu di dalam mulut. Seolah-olah satu kumpulan orkestra berkolaborasi memainkan suatu alunan muzik yang indah lagi murni.
Adussss sedapnyaaaaaaaaaa
Nikmatilah laksa anda, walau di negeri mana anda berada..
wow sgt la mengiurkan..
ReplyDeletebile nak belanje makan laksa
i'm craving laksa penang...isk3...mana nk cr ne..bunga kantan ngan daun kesum mn ade..isk3
ReplyDeletedyg redzuan: insyallah bila ada kelapangan nanti
ReplyDeletewahidah : haha sian kat wai. sabar lah. nanti balik mesia, makan ler bebanyak. lepas tu jangan lupa bawa stok bunga kantan & daun kesum ke sana banyak banyak
nie 1st time tau laksa teluk kechai...
ReplyDeletewaaa siap ada sambal oren tu ek...
nak kena cari gak aaaa one day...
i nie mmg 'hantu' laksa...
tak kira laksa mana tetap suka...
tapi takat nie paberet i kalo balik penang..
laksa pokok jambu kat bayan lepas...
dah le sedap, murah plak tu...perghhhh...
saya juga suka makan laksa....skrg ngah cr tok guru utk belajar buat laksa johor....
ReplyDeletengidam laksa dah neh.. saja ja kannn...
ReplyDeletetu la pesal...mmg lupa nak bawa stok bunga kantan n daun kesum..isk3
ReplyDeletei nak esok i balik, laksa dah terhidang kat umah!!!!!!!.hahahahahaha
ReplyDelete